Friday, June 22, 2012

6 Perkara yang di Sembunyikan Allah

أشهد أن لا اله الا الله و أشهد أن محمدا رسول الله
 

6 Perkara Allah Sembunyikan


Allah Subhanahu wa Ta'ala selesai menciptakan Jibril a.s. dengan bentuk yang cantik, Dan Allah menciptakan pula baginya 600 sayap yang panjang , sayap itu antara timur Dan barat (Ada pendapat lain menyatakan 124, 000 sayap).

Setelah itu Jibril a.s. memandang dirinya sendiri Dan berkata, "Wahai Tuhanku, adakah engkau menciptakan makhluk yang lebih baik daripada aku?"

Lalu Allah Subhanahu wa Ta'ala berfirman yang bermaksud, "Tidak."

Kemudian Jibril a.s. berdiri serta solat dua rakaat kerana syukur kepada Allah Subhanahu wa Ta'ala, dan tiap-tiap rakaat itu lamanya 20,000 tahun.

Setelah selesai Jibril a.s. solat, maka Allah Subhanahu wa Ta'ala berfirman yang bermaksud, "Wahai Jibril, kamu telah menyembah aku dengan ibadah yang bersungguh-sungguh, Dan tidak ada seorang pun yang menyembah kepadaku seperti ibadat kamu, akan tetapi di akhir zaman nanti akan datang seorang nabi yang mulia yang paling aku cintai, namanya Muhammad. Dia mempunyai umat yang lemah dan sentiasa berdosa, sekiranya mereka itu mengerjakan solat dua rakaat yang hanya sebentar sahaja, dan mereka dalam keadaan lupa serta serba kurang, fikiran mereka melayang bermacam-macam dan dosa mereka pun besar juga. Maka demi kemuliaannKu Dan ketinggianKu, sesungguhnya solat mereka itu aku lebih sukai dari solatmu itu. Kerana mereka mengerjakan solat atas perintahKu, sedangkan kamu mengerjakan solat bukan atas perintahKu ."

Kemudian Jibriil a.s. berkata, "Ya Tuhanku, apakah yang Engkau hadiahkan kepada mereka sebagai imbalan ibadat mereka?."

Lalu Allah berfirman yang bermaksud, "Ya Jibril, akan Aku berikan syurga Ma'waa sebagai tempat tinggal."

Kemudian Jibril a.s. meminta izin kepada Allah untuk melihat syurga Ma'waa. Setelah Jibrail a.s. mendapat izin dari Allah Subhanahu wa Ta'ala maka pergilah Jibril a.s. dengan mengembangkan sayapnya dan terbang, setiap dia mengembangkan dua sayapnya dia boleh menempuh jarak perjalanan 3000 tahun, terbanglah malaikat Jibril a.s. selama 300 tahun sehingga ia merasa letih dan lemah dan akhirnya dia turun singgah berteduh di bawah bayangan sebuah pohon dan dia sujud kepada Allah Subhanahu wa Ta'ala lalu ia berkata dalam sujud, "Ya Tuhanku apakah sudah aku menempuh jarak perjalanan setengahnya, atau sepertiganya, atau seperempatnya?."

Kemudian Allah Subhanahu wa Ta'ala berfirman yang bermaksud, "Wahai Jibril, kalau kamu dapat terbang selama 3000 tahun dan meskipun aku memberikan kekuatan kepadamu seperti kekuatan yang engkau miliki, lalu kamu terbang seperti yang telah kamu lakukan, nescaya kamu tidak akan sampai kepada sepersepuluh dari beberapa perpuluhan yang telah kuberikan kepada umat Muhammad terhadap imbalan solat dua rakaat yang mereka kerjakan."

Marilah sama2 Kita fikirkan dan berusaha lakukan. Sesungguhnya Allah Subhanahu wa Ta'ala telah menyembunyikan enam perkara iaitu :

* Allah Subhanahu wa Ta'ala telah menyembunyikan redha-Nya dalam taat.
* Allah Subhanahu wa Ta'ala telah menyembunyikan murka-Nya di dalam maksiat.
* Allah Subhanahu wa Ta'ala telah menyembunyikan nama-Nya yang Maha Agung di dalam Al-Quran.
* Allah Subhanahu wa Ta'ala telah menyembunyikan Lailatul Qadar di dalam bulan Ramadhan.
* Allah Subhanahu wa Ta'ala telah menyembunyikan solat yang paling utama di dalam solat (yang lima waktu).
* Allah Subhanahu wa Ta'ala telah menyembunyikan (tarikh terjadinya) Hari Kiamat di dalam semua hari.

Semoga Kita mendapat berkat daripada ilmu ini. Wallahua’lamu Bish Shawab.

*Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah meninggal dunia.
Post a Comment